Kirkens interiør

Alteret med lys og blomster

Alter og korparti
Alteret er af træ. Det blå tæppe med stjernemønster i koret foran altret er fra 1958 og syet af en kreds af kvinder fra menigheden. Til alteret er skænket 2 alterduge; den ene af fru pastor Ehrhardt, der købte den i Milano efter anbefaling fra pave Paul VI; og den anden af fru stabsofficiant Wilhelmine Larsen, der selv syede den. 

Bag på alteret har der siden indvielsen i 1958 siddet et trækors, som i sommeren 2000 blev flyttet op på væggen bag alteret mellem de to korvinduer.

På samme tidspunkt blev der opsat 3 nye lampetkroner på hver af korets sidevægge. Samtidig blev gulvtæppet i koret fjernet og midtergangens røde løber blev udskiftet med en blå og alterskranken med knæfald blev udskiftet med en der er åben i begge sider.

Korvinduerne

Korvinduerne

Kirkens oprindelige korvinduer bestod af små ens kvadrater af gennemfarvet glas. De nuværende korvinduer er glasmosaik af malet glas, og rudeudskæringerne i de to vinduer er symmetriske. Motiverne er tegnet af kirkens nuværende arkitekt Peter Brogaard. Indsætningen af korvinduerne blev, tillige med en udskiftning af kirkens øvrige vinduer, foretaget i 1988-1989. 

 

Orglet

Kirkens første orgel blev indviet den 12. marts 1944 i kryptkirken og havde 12 stemmer, orglet blev flyttet med op i det ny kirkerum.
Det nuværende blev indviet den 21. juni 1992. Orgelfacaden er tegnet af kirkens arkitekt Peter Brogaard. Prisen for det var 2,6 mio. kroner og ca. 350.000 heraf er indsamlet i sognet.

Orglet er bygget af Jensen & Thomsens Orgelbyggeri A/S, Hillerød. Det har 2 manualer samt pedal, til i alt 23 stemmer, der kan øges til 25.

Yamaha koncertflygel  indkøbt af menighedsrådet i 2007.

Døbefonden
er fremstillet af finslebet Rønnegranit og tegnet af kirkens første arkitekt Emil Engell. Den blev indviet den 6. juni 1943 og er således taget med fra kryptkirken. Den er skænket af maskinmester H. V. Eriksen og hustru Boline, der i februar 1941 først gav kryptkirken en døbefont, lavet af en udhulet egestamme. Denne måtte imidlertid udskiftes efter nogle måneders brug, da den på grund af indtørring skilte ad i to dele.

Kirkens sølvtøj
Dette udgøres af kande, kalk og disk, som er skænket af pastor Henry Ehrhardt og hustru efter deres sølvbryllup engang i 1940’erne. (Ehrhardt var den ene af de to præster, der i 1924 tog initiativ til kirken).

Desuden:

Alterbægre


- 50 særkalke (bægre) skænket til indvielsen i 1939 af vejinspektør Wilhelm Koch, der var kasserer i Kirkefondet.

- Dåbsfad og dåbskande skænket af maskinmester H.V. Eriksen og hustru.

- Et par sølvlysestager, der blev købt til kirkeindvielsen i 1958.

- 2 nye specielt fremstillede lysestager af sølv. Disse fik kirken Påskedag 2004 af Else og Bent Ehrhardt, som havde ladet dem fremstille i samarbejde med menighedsrådet og sølvsmed Erik Sjødal.
Bent Ehrhardt er søn af kirkens første sognepræst og primus motor i udskillelsen af Johannes Døber sogn fra Jesuskirken.

- Senere indviedes to vaser svarende til de nye lysestager, begge dele tegnet og udført af sølvsmed Erik Sjødahl.

Krusifix

Krucifikserne
henholdsvis et på alteret, et over prædikestolen og et i præsteværelset, er gaver til kirken.
Korset ved prædikestolen er formentlig indkøbt som inventar ved kryptens indvielse 13.9.1931.
Korset i præsteværelset er skænket af murermester Lieberoth til kirkens indvielse 31. december 1939.
Sølvkorset på alteret har søndagsskolen givet i 1954.

 

 

 

Messehagler
har kirken fem af - to gyldne, en lilla, en rød og en grøn:

Den gamle gyldne er en gave fra pastor Henry Ehrhardts forældre og svigerforældre. Den er tegnet af professor E. Utzon-Franck og udført i hør, silke og guldbånd. Indviet d. 5. maj 1940.

Den lilla er en gave i 1981 fra Menighedssamfundet.

Den røde er en gave fra sognet. Tegnet og syet af Annemette Henriksen, Odense. Den er udført i velour og bomuld. Indviet d. 20. maj 1982.     

Den grønne er også en gave fra sognet tegnet og vævet af Ester Bové Reintoft, Frederikshavn, udført i uld, hør og guldtråde og indviet d. 20. maj 1982.

Den nye gyldne, betalt over ligningen, er også tegnet og vævet af Ester Bové Reintoft, den er udført i silke, uld og guldtråde. Indviet d. 19. september 1983.

En grøn stola blev købt i 2000.

Prædikestol og kirkebænke
der er af træ og tegnet af kirkens første arkitekt Emil Engell, blev også anvendt i kryptkirken.

Løber og brudetæppe
Den oprindelige røde løber og det røde tæppe foran alteret var skænket af fru Ehrhardt. Løberen er nu lilla og arealet foran alteret er slebet og lakeret.

Brudetæppe i koret

Brudetæppet er vævet specielt til kirken, det er et smukt tæppe der lægges i koret ved bryllupper og andre festlige lejligheder. Færdigt i 2002. Kreeret og vævet af Ida Kornerup og Isabel Abos Madsen.

Lysgloben  er efter ønske fra menigheden indkøbt i 1996.

Piet Hein lysestage (Karlsvognen)

 

Piet Hein lysestage (Karlsvognen) skænket kirken af menighedsplejens ved fejringen af 50 år som kirke 1. søndag i advent d. 30.11.2008.

 

Glasdøre  med motiv tegnet af Kirsten Viktoria Lind 2008.